Kaukoputket

Karhunvartijoilla on kolme kaukoputkea, joista on kaksi on yhdistyksen omien jäsenten valmistamia.

Pisimpään yhdistyksen käytössä on ollut 255/1450 mm Newton -mallinen peilikaukoputki. Putki valmistui vuonna 1986, jolloin sitä käytettiin mm. yleisönäytöksissä Halleyn komeettaa esiteltäessä. Karhunvartijoiden tähtitornin valmistuessa 1990 putki pääsi tornin päähavaintolaitteeksi. Tässä tehtävässä se palveli aina vuoteen 1997, jolloin yhdistyksen seuraava 320/2600 mm kaukoputki valmistui. Vanha putki ei kuitenkaan jäänyt tarpeettomaksi, vaan se siirrettiin alkuperäiselle liikutettavalle Dobson -jalustalleen maaseuturetkiä varten. Nyt vanha punainen palveleekin keikkaputkena.

Tähtitornin vanha kaukoputki, kuva Marko Lehtimäki.

 

 

 

 

 

 

Putki mahtuu mukavasti jalustoineen hiukankin kookkaampaan henkilöautoon ja kulkee näin helposti pimeille havaintopaikoille. Putki on yhdistyksen jäsenten lainattavissa, ja se löytyy varauslistoineen tähtitornilta.

Tähtitornin nykyinen päähavaintolaite, Celestronin 279/2800 mm f/10 C11 XLT Schmidt-Cassegrain -mallinen peilikaukoputki, hankittiin keväällä 2005. Uusi putki on edellisiä helpompi käyttää Schmidt-Cassegrain -rakenteen sekä pienemmän fyysisen kokonsa vuoksi, ja myös sen optiset ominaisuudet XLT -pinnoituksineen ovat osoittautuneet mainioksi.

11-tuumainen Celestron kaukoputki, kuva Marko Lehtimäki.

Päähavaintolaitteen kumppanina on 90 mm linssikaukoputki, jolla pienempää suurennosta vaativien kohteiden havainnointi onkin suurta peilikaukoputkea sujuvampaa.

Kahden varsinaisen kaukoputken suuntauksessa apuna käytetään etsinputkea sekä kätevää Telrad -etsintä. Lisäksi esimerkiksi valokuvausta varten tornilla on käytössä myös Maksutov -tyyppinen MTO -peiliteleobjektiivi. Kaikki havaintolaitteet on pystytetty yhdelle saksalaistyyppiselle jalustalle.

Koska useat yhdistyksen aktiivijäsenet ovat kokeneita laiterakentajia, ei laitteisto ole koskaan todella valmis, vaan parannettavaa löytyy aina.

Suurten ja pienten parannusten myötä laitteistoa onkin vuosien varrella kehitetty aina vain toimivammaksi kokonaisuudeksi. Viimeisimmistä parannuksista ehkä merkittävin on laitteiston uusi, Astro Electronic -merkkinen, tietokoneohjattu hienoliikuntalaitteisto. Uuden seurannan myötä laitteisto soveltuu entistäkin paremmin havaintojen tekoon.  Käsiohjaimen käyttöohjeen on suomentanut Seppo Sali. Käyttöohjeen voi ladata täältä: FS2

Kaukoputkien lisäksi yhdistyksellä on järeä Celestron Skymaster 25×100 kiikari, joka soveltuu mainiosti yötaivaan kohteiden tarkasteluun niin retkillä kuin yleisönäytännöissäkin. Päivisin kiikareita voi toki käyttää myös maakohteiden, esim. lintujen katseluun. Painonsa vuoksi kiikarit on pakko sijoittaa tukevalle kamerajalustalle, mutta jalustankin kera kiikaria on vielä kohtuullisen helppo kuljettaa.