Havaitseminen

Tähtitieteen harrastuksen eräs oleellisimmista muodoista on havaintotoiminta. Karhunvartijoiden tähtitorni luo tälle hyvät puitteet. Torni sijaitsee Ulvilan kaupungin vesitornin huipulla kohtuullisen syrjässä kaupungin keskustan valoista.

Itse observatorio on yli 20 metrin korkeudella maanpinnasta, joten puut eivät haittaa havaintotoimintaa. Vesitornissa olevat vesimassat takaavat myös sen, etteivät tornin teräsbetoniset seinät pääse lämpenemään aurinkoisinakaan päivinä liiaksi. Tämä on tärkeää, koska tornista huokuva lämpö saisi kylmän yöilman väreilemään, mikä haittaisi oleellisesti havaintojen tekoa.

Tähtitornilla on käytössä neljä kaukoputkea: Celestronin valmistama 279/2800 mm f/10 C11 XLT Schmidt-Cassegrain -mallinen peilikaukoputki, 8″ Boren-Simon f2.8 astrografi, Lunt LS60T H-alpha Aurinkoputki, sekä 90 mm linssikaukoputki. Näiden apuna on vielä etsinputki sekä Telrad -etsin. Putket on pystytetty yhdeksi kokonaisuudeksi saksalaistyyppiselle jalustalle.

Havaintolaitteita voidaan ohjata joko manuaalisesti tai tietokoneohjatusti. Haluttaessa laitteet saadaan seuraamaan kohdetta, jolloin sitä voidaan havainnoida pitkiäkin aikoja maapallon pyörimisliikkestä piittaamatta. Kohteesta tehtävä havainto piirretään useimmiten erityiselle havaintolomakkeella. Vaihtoehtoisesti kohde voidaan valokuvata CCD.kameralla. Automaattinen seuranta helpottaa kohteen piirtämistä, sekä mahdollistaa myös taivaan kohteiden valokuvaamisen tavanomaista pidemmillä valotusajoilla.

Varsinaisten kaukoputkien lisäksi tornilla on omalla jalustallaan järeä Celestron Skymaster 25×100 mm kiikari.

Yleisimmin tornilla havaitaan syvän taivaan kohteiden, kuten galakseja, tähtisumuja sekä tähtijoukkoja, mutta myös oman aurinkokuntamme kohteita katsotaan, kuten esim. Marsia, Venusta, Jupiteria sekä Saturnusta. Planeettojen ohelle kotoinen Kuumme on etenkin yleisönäytäntöjen suosikki.

Syvän taivaan kohteiden havainnot on perinteisesti piirretty käsin, mutta CCD-kameran hankinta tuli ajankohtaiseksi tähtivalokuvauksen kasvaneen suosion myötä yhdistyksessämme. Syvän taivaan kohteiden lisäksi CCD-kameran avulla voidaan paremmin havaita myös asteroideja ym. oman aurinkokuntamme pieniä kohteita, esimerkiksi fotometrisillä CCD-havainnoilla.

Yhdistyksemme CCD-kamerana toimii SBIG ST-3800m, jossa on kiinteästi asennettuna suodatinpyörä. Suodatinpyörään on asennettuna 36mm Astrodonin LRGB- ja Ha- (vety) suodattimet.